Wat is het verschil tussen stoned en high zijn?

Vaak worden de termen high en stoned zijn door elkaar gebruikt, als we het hebben over de effecten van cannabis. Maar klopt dit eigenlijk wel? Is stoned zijn hetzelfde als high zijn? Daar kom je achter in deze blog.

We kunnen de effecten van cannabis onderscheiden in drie types:

1. De Buzz
2. High zijn
3. Stoned zijn

De Buzz

De Buzz is het gevoel dat je ervaart van de cannabis net voordat je high of stoned wordt.
De buzz kan enkele minuten tot enkele uren duren. Hoe lang de buzz duurt, hangt af van de sterkte van de cannabis, en dan vooral van het THC-percentage. Maar ook van de toedieningsvorm. Als je bijvoorbeeld een spacecake bakt, zal het veel langer duren voordat je de effecten van de cannabis voelt. De buzz is het moment waarop je net een paar hijsjes van je joint neemt, maar nog niet echt het gevoel hebt dat je high of stoned bent. De buzz wordt daarom ook wel het ‘voorgevoel’ genoemd. Tijdens de buzz voel je vaak de euforische energie door je lichaam stromen, je voelt jezelf melig wat vaak leidt tot lachkicks. Lachkicks zijn de momenten waarop alles om je heen grappig is, je blijft maar lachen om de meest onbenullige dingen. Dit zijn de momenten waarop je met vrienden een blowtje hebt gerookt en je verslikt in de milkshakes van de plaatselijk snackbar. De buzz is meestal sterker aanwezig bij beginnende cannabis gebruikers. Als je dagelijks voor een langere periode blowt, zal je merken dat je bijna nooit meer lachkicks krijgt.

De buzz opzoeken

Wil je de buzz ervaren? Mijn ervaring is dat je hiervoor het best wiet kan roken of vapen. De wietsoort maakt niet erg veel uit. Het doel is om niet te veel hijsen te snel achter elkaar te nemen. Neem eerst 1 hijsje en leg de joint dan weer weg. Voel je hem na een paar minuten nog niet echt? Neem dan nog een hijsje. Voer het aantal hijsjes rustig op. Ben je toch snel stoned of high geworden? Dan weet je dat je het volgende keer nog iets rustiger aan moet doen.
De buzz is voor cannabis gebruikers die dagelijks cannabis consumeren moeilijker te bereiken.

Cannabis gebruikers ervaren  tijdens de eerste keer, of als ze een langere tijd geen cannabis hebben gebruikt veel sneller het euforische energieke gevoel gevolgd door lachkicks.

High zijn

Als je high bent voel je  een toename in fysieke en emotionele energie. Terwijl je als je stoned bent een suf en energieloos gevoel ervaart. High zijn heeft dus eigenlijk een licht effect op je lichaam. Terwijl stoned zijn een veel zwaarder effect heeft. Dit verschil merk je vooral als je hasj rookt, dan heb je dat lichtere high gevoel. Terwijl als je wiet rookt een zwaarder suffer gevoel ervaart. Als je high bent, ben je wat socialer, als je stoned bent wil je vooral met rust gelaten worden en lekker chillen op de bank. Overigens geldt dit niet bij iedereen zo. De cannabisgebruikers die van nature al wat drukker zijn en meer energie hebben worden van wiet roken juist wat rustiger en kunnen beter functioneren. Terwijl cannabisgebruikers die van nature wat minder energie hebben en wat rustiger zijn als het gaat om karakter, veranderen meestal in een soort zombie-modus van wiet en functioneren daardoor minder goed.

Stoned zijn

Als je high bent voel je jezelf energiek, stoned zijn is eigenlijk precies het tegenovergestelde gevoel.
Je ervaart een energieloos en suf gevoel je wilt gewoon lekker op de bank hangen en niets doen. Je komt in een soort zombie-mode terecht. Soms kun je zelfs zo stoned zijn dat je een couch-lock krijgt. Je zult je nu vast afvragen wat een couch-lock is? Een couch-lock is het moment waarop je zo stoned bent dat je niet meer van de bank af kunt komen. De effecten van de cannabis slaan zo hard in dat je als het ware aan de bank geplakt zit. Je armen, benen en hoofd beginnen zwaar aan te voelen, je voelt jezelf wazig en begint langzamer te praten. Je hebt letterlijk het gevoel dat de bank je opslokt. Een couch-lock komt over het algemeen niet veel voor. Meestal ervaar je dit als je te veel joints achter elkaar rookt met een hoog THC-gehalte in een korte tijd.
Je begint bij de buzz, vervolgens ga je naar de high en uiteindelijk wordt je stoned. Als je te snel rookt duren de buzz en de high erg kort of je slaat ze zelfs helemaal over. Je ervaart al veel sneller het stonede gevoel.

Hoe kan ik het gewenste effect krijgen van cannabis?

Vaak wordt er verteld dat een sativa soort je high maakt en een indica soort je stoned maakt.
In het verleden was dit zeker het geval. Maar tegenwoordig zijn de planten zoveel gekruist en is het THC-gehalte veel hoger. Waardoor je van elke wiet soort knetter stoned wordt.
Soms lees je op internet dat je de sativa-dominante Amnesia Haze strain moet roken, voor een heerlijke high. Ik kan je vertellen als je Amnesia Haze van goede kwaliteit rookt eindig je knetter stoned op de bank.

Vraag jezelf af wat je vanavond en morgen gaat doen

Je kunt jezelf het best afvragen wat je die avond gaat doen en de dag erna. Wil je energie hebben en nog lekker sociaal met mensen om kunnen gaan? Dan kun je er beter voor kiezen om hasj te roken.
Hierdoor ervaar je een high gevoel en kun je nog aardig goed functioneren. Als je hasj rookt kom je de volgende ochtend ook makkelijker je bed uit om naar school of naar je werk te gaan. Rook je liever geen hasj? Neem dan maar een paar hijsjes van een joint en rook hem niet helemaal op.

Wil je lekker suf op de bank relaxen en heb je geen sociale verplichtingen meer? Dan kun je gerust wiet roken of vapen. Van wiet roken kom je over het algemeen de volgende ochtend wel moeilijker je bed uit. Rook je toch liever wiet voor het sterkere effect? Probeer dan eens wat vroeger op de avond te roken zodat je niet al te stoned gaat slapen. Je komt in de ochtend dan veel makkelijker je bed uit.

Cannabisgebruik en karakter

Cannabisgebruikers met ADHD of met erg veel energie functioneren juist beter door het gebruik van wiet. Ze zijn dan eigenlijk de rustige versie van zichzelf. Deze cannabisgebruikers zijn nog erg sociaal als ze stoned zijn en komen de volgende ochtend makkelijker uit bed.

Cannabisgebruikers die van nature al erg rustig zijn functioneren juist slechter omdat ze erg suf en anti-sociaal worden. Ook voelen ze zich ongemakkelijker in gezelschap. En hebben ze vaker problemen met de volgende ochtend uit bed te komen.

Het doseren van cannabis

Het is ook belangrijk om rustig te doseren met cannabis. Geregeld zie ik cannabisgebruikers in een paar minuten in een zombie veranderen nadat ze een hele joint hebben weggewerkt. Probeer er echt van te genieten en rook rustig, neem een paar hijsjes en leg de joint dan weer in de asbak. Hierdoor heb je meer kans op de buzz en een langere periode van high zijn.

Wil je het gelijk uitproberen? De buzz voelen? Of liever stoned of high worden? Je kunt nu je favoriete wiet of hasj bestellen in onze online coffeeshop.

 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *